Reklama

Kontrole w smażalniach ryb - wyniki są zatrważające!

27/07/2023 07:19

Inspektorzy z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej (WSSE) w województwie pomorskim od początku roku podjęli 135 kontroli w smażalniach ryb. W wyniku tych kontroli, w 44 przypadkach wykryto nieprawidłowości. Katarzyna Waluszko, kierownik Działu Nadzoru Sanitarnego WSSE, ujawniła, że zastrzeżenia dotyczyły głównie stanu higieniczno-sanitarnego pomieszczeń, wyposażenia oraz sprzętu używanego w tych zakładach.

Kontrole w smażalniach ryb - wyniki. W całym województwie pomorskim funkcjonuje 311 miejsc specjalizujących się w smażeniu ryb, a inspektorzy WSSE sprawdzili 118 z nich. Spośród tych kontroli, w 44 przypadkach stwierdzono naruszenia przepisów sanitarnych. Problemy obejmowały między innymi niewłaściwe warunki higieniczno-sanitarne w pomieszczeniach i brak odpowiedniej czystości, a także stwierdzenie, że środki spożywcze miały zmienione cechy organoleptyczne. Dodatkowo, ujawniono niewłaściwe warunki przechowywania żywności oraz brak przestrzegania procedur i instrukcji związanych z GHP/GMP oraz systemem HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli).

Kontrole w smażalniach ryb - wyniki

W wyniku wykrytych nieprawidłowości, nałożono 28 grzywien w drodze mandatów karnych, co w sumie stanowiło kwotę przekraczającą 8,5 tysiąca złotych. Kontrole sanepidu w smażalniach ryb mają na celu ocenę warunków higienicznych zakładów, identyfikowalność surowców oraz przestrzeganie zasad dobrych praktyk higienicznych, produkcyjnych i systemu HACCP.

Podkreślono, że w trakcie kontroli szczególnie skupiono się na ocenie czystości pomieszczeń żywnościowych, stanu technicznego sprzętu i urządzeń, procesów mycia i dezynfekcji sprzętu oraz pomieszczeń, a także zapewnienia odpowiednich zabezpieczeń przed szkodnikami oraz dbałości o higienę i zdrowie pracowników.

Sanepid - kontrole interwencyjne

Dodatkowo, w związku z zgłoszeniami od konsumentów, przeprowadzono siedem kontroli interwencyjnych, z których pięć potwierdziło nieprawidłowości w zakresie stanu sanitarno-higienicznego i gospodarowania odpadami. Te działania podkreślają zaangażowanie WSSE w zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego dla mieszkańców województwa pomorskiego.

Kontrole inspektorów sanepidu są kluczowe dla zapewnienia najwyższych standardów higienicznych w smażalniach ryb. Należy podkreślić, że przestrzeganie przepisów sanitarnych i zasad higieny stanowi fundament dla zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produktów spożywczych oferowanych konsumentom. Działania WSSE są niezbędne, aby zapobiegać potencjalnym zagrożeniom zdrowotnym i podtrzymać zaufanie konsumentów do lokalnych zakładów spożywczych.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo checkPRESS.pl




Reklama
Wróć do