Reklama

Jak karmienie piersią zmniejsza ryzyko raka piersi? Nowe dowody naukowe


Rak piersi jest drugim najczęściej diagnozowanym nowotworem złośliwym na świecie, zaraz po raku płuc. Od lat wiadomo, że karmienie piersią obniża ryzyko zachorowania – wcześniejsze badania wskazywały, że redukuje je średnio o 4,3 proc. za każdy rok karmienia. Dotąd jednak nie było jasne, dlaczego tak się dzieje.


Zespół badaczy kierowany przez Sherene Loi z Peter MacCullum Cancer Centre (Australia) odkrył, że u kobiet karmiących piersią w tkance gruczołów mlecznych gromadzi się więcej wyspecjalizowanych limfocytów T CD8+. To właśnie one mogą niszczyć komórki, które z czasem mogłyby stać się nowotworowe.

Co więcej, te komórki odpornościowe mogą pozostawać w piersiach przez wiele dekad – nawet 50 lat po porodzie. To tłumaczy, dlaczego efekt ochronny karmienia piersią utrzymuje się przez całe życie.

Wyniki badań na tkankach i myszach

Analizując próbki tkanek pobranych od 260 kobiet w wieku 20–70 lat, naukowcy wykazali, że u karmiących matek rzeczywiście występuje większe nagromadzenie limfocytów CD8+.

Kolejne eksperymenty przeprowadzono na myszach. Zwierzęta, które przeszły pełny cykl ciąży i laktacji, miały w tkance piersi znacznie więcej komórek odpornościowych. Po podaniu komórek agresywnego raka piersi u tych myszy guzy rosły wolniej. Gdy jednak limfocyty T usunięto, rozwój nowotworu znacznie przyspieszał.

Dane kliniczne potwierdzają ochronny efekt

Badacze przeanalizowali również dane ponad 1000 kobiet z potrójnie ujemnym rakiem piersi – wyjątkowo trudnym w leczeniu. U kobiet, które karmiły piersią, guzy miały wyższą gęstość limfocytów CD8+, a pacjentki żyły dłużej niż te, które nie karmiły.

Naukowcy sugerują, że limfocyty gromadzą się w piersiach podczas karmienia, by chronić przed infekcjami i zapaleniem gruczołu piersiowego. Efekt ten przy okazji może zmniejszać ryzyko powstawania raka.

Badania pokazują, że karmienie piersią to nie tylko korzyści dla dziecka, ale i długofalowa ochrona dla zdrowia matki. Choć czas karmienia nie został jednoznacznie powiązany ze stopniem ochrony, specjaliści podkreślają, że jest to jeden z najważniejszych czynników zmniejszających ryzyko raka piersi.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Źródło: PAP
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo checkPRESS.pl




Reklama
Wróć do